Gärdslösa prästgård

Jag besökte en konstutställning på Öland för några år sedan. Lokalen var Gärslösa prästgård och konstnären en god vän. Först efter en stund slog det mig att Gärdslösa prästgård var poeten Erik Johan Stagnelius barndomshem och genast for den gamla skrivningsfrågan från gymnasiet genom huvudet. Vilken författare var född i en prästgård på Öland? Vilken idiotisk fråga, men här kommer svaret, Erik Johan Stagnelius föddes på Gärdslösa prästgård den 14 oktober 1793.

Erik Johan Stagnelius var en märklig figur. Hans främsta sysselsättning som barn var att hoppa upp och ner från en stol, det kunde han hålla på med i timmar. Senare teorier om honom är han kan ha lidit av Nonans sjukdom, en ärftlig åkomma som kan ge ett udda utseende, hjärtproblem (han dog före 30) och ett försvagat intellekt. Det sista hade han inte. Erik Johan Stagnelius dikter är skarpa som skridskoskär. Det spelar ingen roll att hans samtida kollegor uppfattade honom som underlig och snuskig, han var en briljant poet.  

Den gamla prästgården i Gärdslösa i är nu en mycket trevlig oas med bokhandel, kafé och olika evenemang.

Bonden Olof Larsson i Gärdslösa var tre år yngre än Erik Johan Stagnelius. Förmodligen kände han till Stagnelius medan Stagnelius knappast hade en aning om vem Larsson var.

Olof Larsson mördades i mars 1844.

Inte långt från Gränslösa prästgård ligger den gamla avrättningsplatsen i Övra Bägby. Här mötte två av Olof Larsson mördare döden den 11 september 1845.

Om det handlar nästa avsnitt av Fängelsehålan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *