Hallonflickan

För knappt 6000 år sedan levde en ung kvinna, eller flicka, söder om Falköping i Västergötland. Hon var 145 cm lång, en bra bit under medellängd även då, klent byggd och omkring 19 år gammal när hon en sensommardag åt flera nävar hallon som sin sista måltid. 

Kanske var hennes fötter bundna eller så sammanfogades de strax innan hon sänktes ner i en drygt meterdjup sjö för att dö. Varför? Blev hon mördad eller avrättad eller rent av offrad åt gudarna?

Hallonflickan, som hon kallas, försvann från jordens yta och tog sina hemligheter med sig. Hon låg gömd i sin mörka håla i tusentals år och hamnade allt längre ner i historiens dy, ända tills hon av misstag grävdes upp igen, ur Rogestorps mosse, i maj 1943.

Hallonflickan låg på mage med kinden mot det som tidigare varit sjöns botten. Fötterna hade nuddat skinkorna om hon haft kött kvar på benen och det stod bortom allt tvivel att hon varit bunden.

Efter diverse undersökningar av skelettet har man konstaterat att Hallonflickan var född upp uppvuxen i Skåne och att hon först i slutet av sitt korta liv hamnade i trakterna runt Falköping. Hon hade dragits med en långvarig tandinfektion som måste ha gjort aj så påfrestande ont men det finns ingenting som med säkerhet kan förklara hennes död.

Bara en ledtråd har man knutit till henne, en samtida pilspets som också låg i mossen. Blev hon beskjuten, var pilspetsen en del av en ritual eller hade den ingenting alls med henne att göra? Jag skulle vilja påstå att det är bevis av den lägre misstänkliggraden.

Nu ligger Hallonflickans kvarlevor i en monter på Falbygdens museum och en rekonstruktion av hennes ansikte står intill. Det hade hon aldrig i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig.

Jag reste till Falköping för att titta på henne och stod vid montern och betraktade det tunna välformade kraniet, hallonkärnorna som låg i höjd med hennes mage och benen, de som hittats i mossen, som var snyggt upplagda. Vad hände försökte jag ana, och varför?

Varför lämnade hon Skåne? Reste hon frivilligt med anhöriga eller blev hon bortrövad? Togs hon till Västergötland som ett villebråd för att bli träl? Att hon blev dödad är uppenbart, men av vilken anledning? Offrades hon, straffades hon eller mördades hon?

Någon kan ha strypt henne, tyst och snabbt i nattens hetta och sänkt henne i sjön. Om hon blev offrad valde man hellre en meningslös träl än en av sina egna är jag säker på.

Jag reste också till Sandstorps mosse där Hallonflickan hittades 1943 men det gjorde mig inte ett spår klokare.

Kidnappning och mord, gissar jag i första hand utan att ha belägg varken för det ena eller det andra.

Det som stödjer offerteorin är andra fynd från samma tid. Hallonflickan var inte var ensam. Flera unga kvinnor dödades på liknande sätt runt om i Norden, framför allt i Danmark. Kanske offrades de till gudarna precis som flintasten sänktes i vattnet som en gåva från människor till gudar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *